dietní přikázání: Solte velmi šetrně!
Je doporučeno denně přijmout maximálně 5g soli. Sice sůl v těle plní důležité úkoly, přesto při jejím nadměrném používání dochází k zvýšení krevního tlaku. V obchodech je k dostání jodidovaná a fluoridovaná sůl, která zabraňuje nedostatku jódu a tvorbě zubního kazu.
Obzvláště bohaté potraviny na sůl jsou:
Chipsy, slané sušenky, tyčinky
Olivy
Šunka a salámy
Hotové pokrmy (např. čínské polévky, polévky ze sáčku, konzervy,...)
Sýry
Chléb a pečivo
Super tipy
Raději vařte sami a hotové pokrmy používejte co nejméně. Nemáte totiž přehled kolik soli bylo do těchto pokrmů přidáno. Sůl je totiž dobrý konzervant a proto s ním firmy vyrábějící hotové pokrmy příliš nešetří.
Pokud solíte používejte špičatý nůž a dávejte sůl jen na jeho špičku.
Vylepšujte chuť vašich pokrmů raději kořením a bylinkami. Pokud se vám po jejich přidání zdá pokrm málo slaný, vždy můžete trošku přisolit. Avšak pokaždé raději před přisolením jídlo ochutnejte, abyste ho zbytečně nepřesolili.